top of page

Utazásszervezés általánosan

Ki is az utazásszervező?

 

Aki saját nevében, de harmadik fél, azaz az utas javára rendel meg turisztikai szolgáltatásokat (utazás, szállás, ellátás,
idegenvezetés), és azt a saját neve alatt nyújtja, számlázza.

Tehát nem feltétel, hogy ezt a tevékenységet üzletszerűen nyújtsa, sem az, hogy az utazás 24 órát meghaladó legyen vagy szállást is tartalmazzon, sem pedig az, hogy több komponensből álljon, így gyakorlatilag egy repülőgépes út közvetítése is ennek minősül – akár egyetlen közvetítés miatt is vonatkozhatnak ránk az utazásszervezés specialitásai!

 

Fontos dolog az utas fogalmának tisztázása

Hétköznapi nyelven nem más, mint a végfelhasználó, azaz maga az utazó személy, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó, akinek természetesen a tagja vagy alkalmazottja utazik.

Ugyanakkor, ha mint cég, ellenérték fejében utaztatjuk a munkavállalóinkat, úgy rögtön utazásszervezői minőségben lépünk fel.

 

Teljesítési hely – hol fizetünk áfát?

Ez a tevékenység szempontjából egy roppant lényeges dolog, mivel a szervezett utak jelentős része átnyúlik az országhatárokon.

Ha utasnak nyújtunk szolgáltatás, úgy a teljesítési hely az utazásszervező letelepedettsége, a mi esetünkben Magyarország, tehát a nemzetközi áfaszabályok ismerete szerencsére nem feltétel.

Amennyiben
nem utasnak szervezzük az utat, hanem például viszonteladónak vagy egy adóalany gazdálkodónak üzleti útként, úgy a megrendelő letelepedettsége szerinti áfaszabályok szerint kell eljárnunk.
 

Mennyi áfát fizetünk?

Az utazásszervezési szolgáltatás után fizetendő áfát szokás árrés szerinti adózásnak is nevezni, mivel a beszerzett és eladott szolgáltatás bruttó értéke közötti árrés után fizetjük meg a forgalmi adót azzal a kitétellel, hogy a ránk áthárított szolgáltatás áfáját levonásba nem helyezhetjük, és ugyanígy az általunk kibocsátott számla után sem tud áfalevonási jogot gyakorolni a befogadó.

Az árrés alapján fizetendő áfa negatív árrés esetén sem lehet nullánál kevesebb.
Hogyan kell megállapítani az áfát?

Az áfa fizetésre vonatkozóan két elszámolási mód közül választhatunk:

 

  •     egyedi nyilvántartáson alapuló módszer (főszabály)

  •     önálló pozíciószámon alapuló nyilvántartás (választható)


Önálló pozíciószám: olyan – külön nyilvántartott – utazásszervezési szolgáltatásokat foglal magában, amelyek azonos földrajzi területre (helyszínre) irányulnak, azonos tartalmúak és színvonalukat tekintve azonos minőségűek.

Az
egyedi nyilvántartás módszerét akkor alkalmazzuk, ha az önálló pozíciószámok nyilvántartása nem lehetséges vagy nem kívánatos.
 

Kivétel az áfa megfizetése alól

Abban az esetben, ha olyan utat közvetít az utazásszervező, mely a Közösség területén kívülre irányul, vagyis a teljesítéshez szükséges igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye a Közösségen kívül van, úgy nem keletkezik áfafizetési kötelezettség. Ugyanakkor, ha az utazásnak vannak Közösségi elemei is, úgy áfa-arányosítás szükséges.
 

Változás 2020-tól

Megszűnik az utas fogalma, így nem csak az utazó személynek nyújtott szolgáltatás adózik az utazásszervezésre vonatkozó speciális szabályok szerint, hanem a viszonteladónak történő értékesítés is.

Megszűnik továbbá az önálló pozíciószám használatának a lehetősége is, így minden utat egyedi nyilvántartásban kell kezelni. Az utazásszervezőknek így minden, önálló pozíciószámon nyilvántartott utat a 2019. december 31-ét magában foglaló adómegállapítási időszakban zárniuk kell.

További cikkünkben kifejtjük az utazásszervezői adózással kapcsolatos speciális adózás tudnivalóit.

bottom of page